Frågor & Svar

TS Motorsport

Frågor & Svar

UNICHIP & CHIPTRIMNING:

Angivna priser kan ha ändrats.

[Johan] Hej. Efter att en bekant till mig sade att han tyckte att det borde vara olagligt att INTE "chippa" en bil med turbo så kollade jag runt lite och hittade just Unichip som verkar vara en vettig lösning med injustering på rullande landsväg. Min undran är då vad det skulle kunna bli för resultat på min Citroen XM Turbo C.T. -'97 (1998cc, 150bhp) (CT står för constant torque och den är alltså optimerad för vrid vid låga varv och har ett laddtryck på 0.2 Bar om mina källor stämmer) Jag har sett diverse försäljare av "vanliga" trimchip utlova 180bhp och det borde väl inte vara orimligt om man ökar laddtrycket. Frågan är om motorn tål det... Den borde vara konstruerad med tanke på ett lågt tryck. Sedan kommer vi till bränsleförbrukningen. Logiskt sett så borde en effektivare förbränning som ger en högre effekt även ge lägre förbrukning, fast det kanske äts upp för att man tycker att det är roligare att gasa? hihi... Hur mycket påverkar egentligen valet av Oktantal på bränslet effekt och förbrukning? Högre Oktantal innebär ju mer lättantändligt bränsle vilket borde ge "snabbare"/"explosivare" förbränning. Har ni några erfarenheter av denna modell?

[Svalle]
Laddtrycket på den motorn styrs elektroniskt (som på de flesta moderna bilar) till olika värde på olika varvtal. På så vis ”reparerar” man motorns egen vridmomentskurva, så att man får ett jämnt vridmoment genom det mesta av varvtalsområdet.
Vi höjer detta vridmoment, oftast med 20% vilket är en säker nivå för motorn, genom att göra en ny ”mapp” för laddtrycket. Därefter justerar vi in tändning och bränsle på alla olika varvtal och belastningar till det optimala på varje punkt.
Effekt är ju bara vrid gånger varvtal så effekten höjs därmed också. 180-190 pållar är den effekt vi troligen landar på. Det beror mest på turbon. De flesta bilar med ”hjälpturbo” har en liten turbo för att få så tidigt vrid som möjligt. Detta blir till en restriktion på högre varvtal.
Ditt bränsleresonemang är helt rätt.
Din motor har rätt så lågt komp (8,5:1) så man kan ladda på rätt så bra innan det behövs högre oktan. En motor som är rätt inställd för 95 oktan går i stort sett lika bra som en som är rätt inställd för 98 oktan. Ibland kan en turbobil behöva 98 när man höjt effekten.

[Francesco] Jag har en Alfa 156 V6a och funderar på att chippa den med Unichip... 1. Ni säger att om man kopplar bort lådan så återställs bilen til orginalskick. Hur enkelt är detta att göra? Krävs det en mekaniker eller kan man göra det själv under en måndags lunch t.ex? Hur synligt sitter den? 2. jag funderar på att installera lustgas i bilen också. Har hört att Unichip kan hjälpa till med det på något sätt. Blir det säkrare på nått sätt. har ni själva utfört någon sådan installation?

[Svalle]

  1. På din V6:a monteras Unichip bredvid orginalboxen på höger A-stolpe (till höger om passagerarens fötter). Be om en blindplugg när du får din bil trimmad (25:-). Det tar 5-10 minuter att koppla bort Unichip och koppla in blindpluggen istället. Du behöver en 10-nyckel och en 5mm insex för att skruva av kåpan över boxarna. Men varför skall du koppla bort Unichip?
  2. Det är lätt att blåsa ventiler och, framförallt på din motor, kolvar när man använder lustgas. Du behöver sänka tändningen när du matar på nox. Detta kan vi göra med Unichip. Vi kan t.o.m. styra lustgasen olika mängd på olika varvtal. Och ge extra soppa för att passa till lustgasen naturligtvis. För att styra mängden gas så krävs en ganska dyr reglerventil. Se på NOS hemsida i USA.
[John] Jeg fik for en måned siden en WV polo 1,4-16V med 101 heste. Da jeg interessere mig meget for tuning af biler, kunne jeg godt tænke mig at tune min egen. Hvis bilen skal tunes stiller jeg imidlertid nogle krav til hvorledes dette skal gøres. Bilen skal stadig kunne holde, således jeg ikke skal reparere bilen i tide og utide. Prisen må ligeledes heller ikke være skyhøj. Mit mål er at få motoren til at yde 120 HK, denne effekt tror jeg er den maksimale man skal få en 1,4 liters motor til at yde. I går købte jeg det danske tuningsblad Vmax, som bragte en artikel om jeres produkt UNICHIP. Da jeg løste artiklen lød det som en fornuftig løsning, uden de store indgreb i motoren. Jeg vil derfor gerne vide hvor meget det vil koste mig og få monteret UNICHIP i min POLO og hvor meget effekt man kan forvente at få ud af motoren.
[Svalle]
Ja för fan. Din 1400 Polo GTI skall gå att få upp till 120. Vad jag förstår så är ditt avgassystem 50mm. Detta är tillräckligt för den genomströmningen. Sätt på ett K&N filter och kom hit, så får vi se vad som går att göra. Jag lovar dig inte uttryckligen 120Hp men du kommer att få bra mycket bättre flås i bilen. Som du ser i artikeln så höjer det cirka 10-20%.
[Dan] Jag har en Merca 190e 2,5-16 denna har som ni vet en mekanisk insprutning men en del värden styrs från elektonik också. fråga 1,går det Unichipa min bil?? Jag har även tänkt att köpa nån insprutning typ Haltech men sen har jag läst om Unichip hur ni programerar om "orginalet" fråga 2, kan jag inte lika gärna skaffa en insprutning till tex Volvo eller Saab som ni sedan mappar om med ett Unichip?? Jag tror personligen att orinalet mekaniska insprutning är precis kass,kommer nog endel extra "kusar" vid ett byte. Läste om en Opel Astra i en rally tidning som man bytte till rejs kat + system och mappa om insprutningen,detta gjorde från 140hk till 182hk!! Mercan skulle må bra av 40+hk (och ja med *S*)

[Svalle]
På A svarar jag ”Vet inte”.
Bor du i närheten av åstorp så vi kan kika närmare på den? Är det ett L-Jetronic så skall det nog gå. Tändningssidan kan också vara lurig på mercedes.
Du slipper lite billigare undan om du tar ett begagnat system från en annan bil, som vi sedan omjusterar med Unichip gentemot ett helt nytt ersättningssystem. Vi tar 11495 inkl moms för ett Emerald-system. Installation 4-5000. Mappning lika mycket till. Unichip blir mellan 6295 och 9000 totalt beroende på lösning.
Och jepp. Det blir bra mycket bättre med ett helt nytt avgassystem. Extraktorgrenrör, racekat och fullflöde.

[Lars] Vi har sammen lignet min UniChip tunnede Golf 1.8T med en Hartmann tunet (190HK-193HK). Fra 0-100 km/t var min 1,5 billængde foran! Herunder kan du læse, hvad han skrev efter en prøvetur: Din Golf er hurtig - meget hurtig, jeg er lige kommet mig over det. Hvor hurtig er din Golf fra 0 -100 ? Jeg syntes din Golf kører formidabelt. Jeg har aldrig oplevet sådan en speeder respons i en turbo bil. Det er meget sjovt at prøve forskellige GTI'er med forskellige typer af Chip-tuning. Den sætter dog stadig ud, så jeg kontakter dig til foråret ang. et lille check.
[Svalle]
Det er sjovt at høre fra deg og dine eventyr.
Nu har vi varet på kursus vid fabriken i Sydafdrika og blevet et stycke klogere. Det virker som at mange turboer må styres v.h.a. en MAP-sensor i stedet for udifra TPS:ern.
De nye versionerne af Unichip har nye funktioner. Det går nu even at elektroniskt styre ladetryket fra Unichipet.
Du kommer at høre fra meg så tar vi en omgang på din bil igen.
[Allan] Hvad vil en Unichip give på min bil og hvad er prisen for dette? Bilen er en Ford Escort 1,8i 16v Sport fra november 1994. Den har på nuværende tidspunkt kørt 156.000 km. Hvad vil nye knastaksler koste og hvad er effekten af dette? Er der andre og bedre måder at tune bilen på end nye knastaksler, og hvad er prisen for dette og hvad er effekten? Bilen har Kn-injektion kit og Superchip og yder for tiden 118 hk.
[Svalle]
Med Unichip får du 8-12% bättre toppeffekt och 10-15% bättre bottenvrid. Pris hos mig i Åstorp, Skåne: 6995:- inkl moms. Med nya kammar så pratar vi om 10% effekt till.
Extractorgrenrör är bra. +5%.
Vill du ha mer så är en kompressionshöjning det första på tapeten. Utan den så får du bara fram hälften av kammarnas vinst. Unichip-optimeringen kostar 1200:- mer inkl moms på modifierad bil.
Totalt 180BHp till en kostnad av 50-60.000 kronor.
[Håkan] Jag har chipstrimmat min bil och den går nu mycket bättre. Men den har svårt att starta ibland och går dåligt på låga varv. Jag har hört att om man har chipstrimmat så kan det slita mer på motorn och skada den på höga varv. Stämmer detta? Är det lagligt och vad säger försäkringsbolagen? Jag har hört att det inte går att återställa heller.
[Svalle]
Kul att du fått bättre flås i maskin med ditt trimchip. Det betyder ju att det fungerar. Jag skall försöka kommentera dina påståenden om chiptrimning:
– Skapar startproblem. – Den som gör ett trimchip kan naturligtvis ändra vad som helst och därigenom skapa vilka problem som helst. Men vem vill det? Normalt är att endast Tändningstabell, Insprutningstabell och i förekommande fall Laddtryckstabell modifieras. Oftast görs detta mest i fullgasområdet. Vanligtvis undviks förändringar i lågfart och tomgångsområdet just för att undvika startproblem och dylikt.
– Sliter på motorn. Minskar livslängden. – Så länge som motorn inte spikar p.g.a för lite bränsle eller för hög tändning så slits inte motorn mer. Eller rättare sagt. Ja. En motor som belastas mer, slits mer. Det är alltså din gasfot som bestämmer livslängden på motorn. Men det är bara obetydligt mer slitage med full belastning än med lätt. Har du förkortat motorns livsläng med 1 år så har du verkligen kört hårt.
– Tål inte körning på låga/höga varv. – Om chippet gör blandningen för mager på lågt varv och lätt belastning så får du ryckig gång. Om tändningen är för hög på högt varv så spikar motorn sönder. Går den för magert på höga varv så smälter den. Alltså: Man kan inte säga generellt att ett trimchip skadar motorn. Men är programmet fel eller din motor inte är lik den som programmet är gjort för så kan motorn skadas. Det finns en del trimmare som kollar resultatet av chipningen och ändrar programmet och testar igen om det inte stämmer mot din bil. De bästa systemet är där varje bil körs och justeras live på rullande landsväg, precis som ett riktigt eftermarknadssystem.
– Olagligt. – Det kom ett lagförslag om att kriminalisera chipstrimning. Detta gick inte att genomföra eftersom det i sin förlängning innebar kriminalisering av alla icke märkesdelar till motorn. En ny bil har ett helbilsgodkännande vilket faktiskt innebär att den endast är godkänd för användning i trafiken i det utförande som den är byggd. Det är alltså olagligt att ändra något som kan påverka avgasvärdena såsom chip, sportavgassystem, öppet luftfilter etc. Vänder man på steken så kan man med en rätt justerad turbomotor uppnå avgaskraven även utan katalysator. Varför har vi då en lag om kat? Borde inte lagen gälla avgaserna bara istället?
– Försäkringen gäller inte vid motortrassel. – Här får du fråga en försäkringsagent men jag tror det är svårt att neka att ersätta en motorskada. Nybilsgarantin slutar däremot oftast att gälla den dag du monterar ett icke orginal luftfilter.
– Kan inte återställas. – Den som utfört en justering på din motorstyrning skall också kunna återställa den. Det skall du kräva.
Jag hoppas detta har rätat ut dina frågetecken.
[Kevin] I live in the United States and own a 1987 Volvo 740 Turbo w a b230ft and am interested in purchasing a unichip for it. However I cant find any resellers in the US. Do you know of any? Or is there someone over there that I can contact and order from.

[Svalle]
Unichip in the US is found on unichip.us.
Since this is not a ready made product but a total sollution for each car, we can’t ship you anything. The Unichip is Installed and adjusted on YOUR car to get ALL the power from the engine.
The Volvo B230FT engine is a good platform. I have made several Unichip-tunings on them with a power output of between 195 and 350BHp.

[Raymond] Finner ikke noen her i Norge som har erfaring med mapping av min 1991 Mazda 323 GTX 1.8 GTX. Har hørt at dere kan mappe min styringsbox. Kan dere? Pris??? Effekt? Jeg må vel skicka er styringsboxen da? Bor langt nord i Norge, så kan ikke levere bilen til er.
[Svalle]
Vi kan inte mappa om orginalboxen men vi kan mappa motorn ändå med Unichip, vilket är en tilläggsbox som monteras på kabelhärvan till motorstyrningen.
Själva idén att mappa är att man ställer in tändning och bränsle på alla olika belastningar och varvtal till det som passar bäst för varje enskild motor. Alltså måste bilen vara närvarande. Vi utför arbetet på rullande landsväg.
Det finns Unichip-trimmare närmre dig. Se på denna lista.
Du får 8-12% bättre toppeffekt och 10-15% bättre bottenvrid.
[Alfreds] I’m from LATVIA. I’m really interested to purchase UNICHIP. How much costs UNICHIP for my car (PORSCHE 928 GT, 5.0, 1990)? And do you ship to Latvia?

[Svalle]
Since Unichip is a solution where you tune every car individualy to get the maximum performance out of every single engine, we can´t send a Unichip to you. You will have to visit a Unichip tuner where we drive your car on a rolling road and tune the ignition and injection on various loads and rpm’s.
You can find a list of dealers on DASTEK’s web-page (the manufacturer) unichip.com.

But you are welcome to us in southern Sweden as well. The tuning takes a full day and I would charge you 7295 SEK for that car. You will get 8-12% better peak power and 10-15% better torque.

[Alfreds] 5695 SEK that’s including UNICHIP and rolling? We in Latvia have several rolling roads. Why can’t I dyno it here? Is there special program, skills or...?
[Svalle]
The price I gave you is a total price including Unichip, mapping on rolling road and even VAT (sales tax) in Sweden.
If you have a dyno you can become a Unichip dealer which will give you the ability to map it yorself.
[Fredrik] Jag kollade på kurvan ni fått fram på en Mazda 323F 2.0 V6. Där står överst att motoreffekten ökade med ca 1.25 ggr, stämmer det? Isf blir det ju en ökning från 147hk till ca 184hk. Ger det verkligen så mycket, för på kurvan såg det inte ut att öka så mycket.
[Svalle]
Det står att motoreffekten är c:a 1.25ggr högre.
Effekten är här bara mätt på hjulen. I detta fallet så är översta punkten i diagrammet på 100 hästar. Motoreffekten är då 1.25*100=125BHp.
Efter trimningen hade samma bil 105 hästar på hjulen. 1.25*105=131BHp på motorn.
Effektvinsten var på den bilen bara 5%.
[Jonte] Jag har prestandaångest. Min bil ( honda prelude 2.3 -92) har intergrerad programvara och kan inte chippas. hemskt om man vill trimma. funkar UNIchip i det här läget? Tanken var att jag skulle skaffa kompressor men utan vettig styrbox...
[Svalle]
Så klart att vi kan optimera din Prelude med Unichip. Fattas bara. Se på denna lista för närmaste Unichip-trimmare. Nu är det inte alla som klarar av en kompressorkonvertering men har du problem så är du alltid välkommen till Åstorp (Skåne). Jag skulle ta 8-12.000 kronor beroende på hur omfattande mappningen är; hur högt upp i effekt du skall gå. Om du sänkt kompet, om du skall ha extraspridare etc.
[Bengt] - Kan du förklaring Tändnings-, Insprutnings- och Laddtryckstabell för en vanlig dödlig?. - Kan du beskriva vad det innebär att byta chip. Vad chippets funktion är mm. Kan jag be dig utveckla detta i några meningar?
[Svalle]
– Den vanliga benämningen är tändningsmap(p) etc. men jag ogillar språkliga förvanskningar. Förklaring:
ECUn (motorstyrdatorn el. Electronic Control Unit på eng.) går in i en tabell med varvtal och motorbelastning och ser hur mycket bränsle den skall ge per motorvarv. Den ser i en annan tabell när den skall tända. Och ev. i en tredje tabell, som oftast bara är baserad på varvtal, vilket laddtryck det skall vara. Dessa värde förändras sedan beroende på knacksensorer, lambdasonder, lufttryck, vatten och luft-temperatur. Om man ser tredimensionellt på en sådan tabell så ser det ut som en karta över ett berglandskap. Därför kallar engelsmännen det för map (karta).
– Att byta chip innebär att man öppnar ECUn, plockar bort minnet, som innehåller kontrollprogram och alla tabeller, och stoppar i ett annat minne. Dessa kretsar benämns ”micro chip” på engelska. Därav ordet chiptrimning. Om orginalkretsen inte sitter i en sockel så får man löda bort densamma och montera en sockel. Denna operation är inget för en lekman. De nyaste boxarna är helgjutna och alltså inbrottssäkra. Man kan ”chipstrimma” även dessa genom att lägga i ett nytt program, sk. seriell programering.
Får man bilen ”Chippad” med Unichip så ändras ingenting i orginalboxen. En Unichiptrimmare kopplar in Unichip på kabelhärvan till styrboxen och gör sedan optimerade tänd- och insprutningsvärden etc. i tabeller i Unichip. Detta görs individuellt på varje bil medan bilen körs på rullande landsväg så att alla värden kan övervakas. Med en sådan trimning är det oftast en smal sak att återställa till orginal, om man skulle vilja det. En annan fördel är att Unichip är så att säga universell. D.v.s att köper du en annan bil som du vill ha piggare så skall bara Unichip installeras och omprogrammeras för den nya bilen. Med Unichip kan man t.o.m. ”chippa” en äldre bil med K-Jetronic och lambda-kontroll. På en förgasarbil kan tändningen optimeras för bästa effekt, men bränslet går ju inte att styra då.
[Christian] Skulle vilja veta lite om ni har trimchip till min bil. Det är en Chevrolet Camaro Iroc-Z z28 5,7l 350 tpi -1987 Den närmaste lansdvägen = E20, om det inte finns andra bra vägar närmare.
[Svalle]
Jag är nästan helt säker att vi kan ta din bil. Är det samma motorstyrning som 90-an så går det fint.
Du har nog missuppfattat det där om landsväg. Unichip installeras och justeras in (optimeras) för din bil på en maskin som heter chassidynamometer. I dagligt tal kalls den rullande landsväg. Alla Unichip-verkstäder har denna maskin.
[Max in Hong Kong] I am interested to the chip to upgrade my Alfa 155 / 93/TS/2.0. Would you pls advise me the price of the chip and also can I install it by myself.

[Svalle]
The whole idea of Unichip is to optimise each car individually for the very best result. Therefore, the Unichip is only installed by a skilled technichian with a chsssis dyno (rolling road). I asked DASTEK www.dastek.co.za the manufacturer of Unichip, about Hong Kong. It comes a lot of inquirys from there but we haven’t found any workshop with a dyno yet. So if you know of any, please let them know about the product. Or let us know how to contact them. On the bright side, I myself have done at least 20 cars of your specific engine. So it would be possible for me to come up with a premapped box that is 90% perfect for your car. It will give you an aditional 8% power. You will then need some small tools including soldering equipment to solder the cable harness from the Unichip into the engine ECU harness. The operation takes an hour for me. It shouldn’t take you more than two. Then you could visit a Unichip workshop when there is one in Hong Kong to get the final percents.

[Jan] Jag vill gärna veta hur mycket effekt man kan få ut på ett ungefär om man chippar min SAAB 900 2,1 16v -92. Behöver man byta ut andra saker i bilen för att få ut max effekt av chippet?

[Svalle]
Vi anpassar Unichip efter motorn. Inte tvärtom. Unichip är inte ett chip i vanlig mening utan ett helt koncept med en extra styrbox som monteras tillsamms med orginalboxen. Sedan optimeras det hela på rullande landsväg för just din bil med de eventuella modifieringar som du har gjort på den. Med Unichip får du 8-12% bättre toppeffekt och 10-15% bättre bottenvrid på din Saab. Det finns naturligtvis en uppsjö av andra saker som går att göra för att få upp effekten. Räkna 1500:- per hästkraft i 15 000:- steg.

[Juha] Äger en SAAB 9-3t(154 hk) -99 årsmodell. Önskar mer effekt utan att göra några större ingrepp då bilen endast rullat 200 mil. Har läst om chiptrimmning som verkar vara ett vettigt alternativ. Undrar därför över garantier osv. Önskar ca 200 hk.

[Svalle]
Det är inget problem att få 200 pållar ur en Saab.
På alla bilar som omfattas av avgasgaranti (5 år eller 8000 mil) gäller att bilägaren tar över ansvaret för avgasreningen från fabriken. Man är dessutom skyldig att göra en ny regbes på bilen. Men det finns ingen straffsats om man inte gör det…
Saab är i princip garantiansvariga om en del går sönder pga att den var dålig från början. Men har man micklat med bilen så är det mer vanligt att de frånsäger sig detta.

[Arne] Jeg har en nissan 200 sx 92mod som jeg har montert effektanlegg (fra kat.) og K&N-filter på. Jeg har tenkt å chip'e og justere turbo'en på den og synest "UNICHIP og RULLANDE LANDSVAG" høre bra ut. Finnes det rullande landsvag i Norge, og hvor mange ekstra hestekrefser får jeg med chip og justert turbo-trykk.
[Svalle]
Se här för en lista över Unichip-trimmare. Din Nissan 200SX har väl inte den bästa motorn men det går att höja den lite grand utan att tulla på hållbarheten. Vanligtvis höjer vi laddtrycket med 25-30%. Sedan justerar vi in motorn med Unichip. Detta ger vanligtvis c:a 20% mer effekt och 40% extra dragkraft. Det går naturligtvis att höja trycket mer men då slits motorn mycket snabbare.
[Jani] Hej jag har en Mazda 323 F -93 (1,8 DOCH) med 131hk orginal. Ska byta filter och avgassystem. Men sen vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Vad rekomenderar ni för att få fler hästar & bättre vrid.
[Svalle]
Din 323:a kommer efter att du bytt filter och avgassystem att ha 3-10 BHp mer. Nästa steg är att justera in motorn efter den nya utrustningen. Det gör vi med Unichip.
[Max] Motorn, en Scania 144 14l V8 -96, är från en krockad lastbil och ska sitta i en båt. Det som jag vill göra är att höja toppvarvet från 1800 till 2200 rpm för en bättre anpassning till drivaggregatet. Är UNICHIP något jag skulle kunna använda?
[Svalle]
Tyvärr är svaret nej. Eftersom vi normalt inte ändrar något inne i boxen med Unichip så kan man inte höja övervarvningsskyddet med den. Och för att justera så måste motorn sitta i en bil som vi kan köra på rullande landsväg.
I framtiden kanske det kommer Unichip-verkstäder med motorbromsbänk och då går det fint att justera lösa motorer.
Du kan själv öka övervarvsskyddet med maximalt 12%. Öppna ECUn och titta på kristallen som styr den. Skaffa en som har 10% högre klockfrekvens och löda in denna istället. – Klart.
[Arild] Jeg har en BMW 325ix E30-89mod(blyfri-motor), med ettermontert turbo/intercooler (0,8-1,0bar) og MFII med to Choswort dyser. 1. Ville jeg få noen merkbar effekt av å chip-trimme denne motoren? 2. Har dere rullende landevei for 4WD?, evt. i Norge?
[Svalle]
Ja det ger en högst märkbar effekt att justera motorn med Unihcip. Jag lovar inget specifikt i BHp och Nm men varje intrimmad bil är bättre än en dussinbil och eftersom du har modifierat din BMW ganska rejält redan så är det en ren nödvändighet att trimma in den för att motorn skall må bra.
Ja, i Flisa.
[Tornblad] Jeg har har en Nissn Primera 98 2.0L 16v 130 hk Har dere noen erfaringer med denne biltypen , når det gjelder bruk av UNICHIP Hva kan man evnt. forvente av UNICHIP i forhaald til en chip ??? Settes denne enheten mellom nettet og boksen (kan fjernes ved sevrice eller lignede)? Hvor i sverige ligger dere ??? Har dere lang vente tid ??

[Svalle]
Skillnaden på att trimma in en motor med Unichip eller att sätta i ett trimchip är just det. Ett trimchip är ett chip med ett program som är vässat på en bil och sedan förväntas passa i många liknande. (Om trimmaren har rullande landsväg så ser han om chippet blir bra och kan ev. justera chippningen för att passa bättre på just din bil.) Unichip justeras exclusivt på din bil. Din bil blir körd på en rullande landsväg (rullefelt) och där justeras bränsle och tändning in för maximal effekt vi fullgas och optimal förbränning = minimal bränsleförbrukning vid lätt gaspådrag. Om trimchipet varit perfekt justerat efter just din bil så hade skillnaden varit noll. Nu är sanningen en annan. Ett trimchip kan ibland till och med bli sämre än original i vissa områden. Nissan Primera 2.0 är inga problem. Jag har inte gjort någon själv men jag har besked från Unichip-tillverkaren att där är mycket att hämta på den modellen.
Ja den sätts mellan motor och box, och ja, den du kan ta bort den vid service om du vill.
Vi finns i Åstorp utanför Helsingborg i Skåne. Under vinterhalvåret är det sällan problem med kö men på sommaren kan det bli uppemot en månads väntetid. Kolla i listan för din närmsta Unichip-installatör.

[Roger] Jag har en Mitsubishi Galant GTI Dynamic-4 -89, 2000cc, 150hk, en bra bil, men... - den är svag i varv under 5000 - den rycker vid gaspådrag efter gasuppsläpp - den drar på tok för mycket bensin (1,6l/mil i stadstrafik är vanligt!) - det finns ingen bra växel att gå runt hörn med i lugna varv, motorn rister. Kanske chipstrimning är lösningen? Vad gör den för skillnad på min bil?
[Svalle]
Det är klart att vi kan justera din Mitsubishi så du kan ta gathörnen i valfri växel. Den kommer också ner i bränsleförbrukning och ryckningarna tror jag försvinner på köpet.
Problemet är att du har en fyrhjulsdriven bilså du är nästan tvungen att köra till oss utanför Helsingborg för att få trimmat din bil med Unichip.
[Roger] Jag har en Mazda 626 GLX kombi årsmodel 1999 . Det är en 2,0liters motor på 115hk. Jag hämtade bilen i Juni och har sedan dess kört ca 1000 mil. Jag upplever bilen som trött. Det finns en motor med 136hk i sortimentet men då tvingas man till att ha taklucka. Mina frågor till er är. Tror ni att det går att höja effekten i motorn? Skulle det gå att byta chips i insprutningen?
[Svalle]
Det är sällan ett chip kan höja effekten på en bil utan överladdning.
Låt oss justera den med Unichip på rullande landsväg i stället.
Då får du DIN bil optimalt justerad och får fram ALLA hästkrafter som finns gömda i motorn.
Sedan lär den inte kännas trött längre.
[Mats] Tänkte pilla lite med min 964 i vinter,sätta dit headers,bygga om avgas,lättat svänghjul,byta luftmassemätare till en modernare, tänkte köpa nåt beggat på skroten, hört att Alfa Romeo´s till 166 V6 ska funka.. ? eller finns det bättre? byta till modernare spridare? När jag pillat färdigt tänkte jag lämna bilen till er för lite Unichippning..

[Svalle]
Vi har optimerat många 964:or med Unichip med gott resultat.
Och konverterat flera till luftmassemätare. Oftast blir det bra men inte alltid. Och aldrig riktigt bestående. Därför har vi gått ifrån denna lösning vid konvertering av 964:or.
Att byta till en modern eftermarknads motorstyrning ger ett riktigt bra resultat samtidigt som man kan slippa både luftmängdmätare (VAF) och luftmassemätare (MAF). Då använder man en bredbandslambda i stället. Dessutom bygger vi om från tomgång och fullgaskontakter till potentiometer på gasspjället så att motorstyrningen vet exakt hur mycket föraren gasar.

Pris för en ombyggnad med Emerald K6 motorstyrning och Innovate LC-2 bredbandslambda inklusive mappning är 22.000:- inkl moms.

Funderar du på att byta till ett större spjällhus eller någon annan förändring så är det en god idé att göra detta samtidigt.
Om du ökar motorvolymen eller portar topparna etc. så kan det behövas större spridare. Men annars fungerar orgianalspridarna fint, även med bättre headers etc. Svänghjulet har inget med effekt eller motorstyrning att göra. Ett lättare svänghjull gör bara att motorn blir villigare att ändra varvtal.

[Tommy] Jeg har en VW passat 1,8 turbo 20v, fra juni 1999. I har en chip tunnig til den. Hvormange HK giver den ?? Hvormange Moment ( NM) ?? Hvor lang tid tager det...??
[Svalle]
Din Passat har en bra motor som går att höja ytterligare lite grand utan att tulla på hållbarheten. Du kan välja på konventionellt chip eller Unichip. Vilket du väljer beror naturligtvis på pris men även om du bytt avgassystem och turbo så att du behöver ha bilen justerat till detta. Vanligtvis höjer vi laddtrycket från 0.6 BAR övertryck till 0.9BAR. Detta ger c:a 40 BHp mer och 70Nm extra dragkraft. Att höja mer kräver minst ett bättre avgassystem och är kanske gränsen när Unichip är lämpligare.
RICA chip kostar under 6000:- och Unichip över 8000.
Att chippa tar 3-4 timmar men Unichip tar lite drygt en dag på en turbobil så du får vara beredd på att lämna bilen över natten.
[Kjell] Vill ha Unichip i min Alfa Romeo 75 3,0 -88. Vad är lämpliga trimkammar för landsväg (utan att tappa för mycket bottendrag)? Kopplas orginalboxens styrning ur helt eller modifieras signalerna till spridarna? Får man tillgång till programmet och m.a.o. kan programmera själv om man skulle vilja?
[Svalle]
Nej du kommer inte att kunna ändra något själv. Din motor blir justerad optimalt på rullande landsväg så det behövs ej justera något mer om du inte trimmar något annat förstås. Då kör du bara till närmsta Unichip-återförsäljare och får justerat igen. Trimkammar skall du naturligtvis sätta i före Unichip.
[Roger] Jeg har et par spørsmål angående Unichip. 1: Kan Unichipen programmeres av brukeren selv eller trengs det et spesielt interface? 2: Jeg har en Sierra 2.0 iS med ettermontert turbo. Kan jeg ved å bruke unichipen bruke større dyser slik at jeg slipper å bruke ekstradyser. (bruker tre stykker idag, men har fortsatt problemer med for lite bensin)

[Svalle]
1. Ja det behövs ett speciellt interface. Alla med rullande landsväg kan bli återförsäljare och får då ett startkit med böcker, program och justerbox. Har du inte en rullande landsväg själv kan du alltid tipsa närmsta rullande landsväg om produkten.

2. Med eftermonterad turbo börjar man oftast med att höja bränsletrycket. Enklast är att använda en tryckreglerad regulator. Den höjer bränsletrycket när turbon jobbar och håller normaltryck vid tomgång och lättgas. Detta är viktigt för bilens gång och bränsleekonomi. Byter man till större insprutningsmunstycke får man samma problem med för mycket bränsle på lågvarv och lättvgas. Detta går att fixa med Unichip (eller genom att byta hela datorstyrningen).
Vi rekommenderar att behålla orginalinjektorerna och komplettera med extrainjektorer. När detta styrs med Unichip (med turbotillsats) så styr man bara extrainjektorerna när det behövs. Det vill säga; tiden för injustering på rullande landsväg blir betydligt kortare eftersom Bilens originalprogram ej behöver justeras allt för mycket innan turbon börjar ladda.

[Daniel] Passar Emerald motorstyrdator på ALLA bilar, och hur mycket effekt får man ut? T ex. min Volvo 460 GL(T) -92. Jag har chipat den men det gjorde inte så mycket och jag skulle vilja få lite mer fart på den till ett rimligt pris.
[Svalle]
Chipstrimning är bra. Nästan…
Om man har en bil med originalmonterat elektroniskt insprut och tändning så är det bästa att få monterat ett Unichip. Då får du din bil justerad optimalt på rullande landsväg.

Emerald ecu kan användas på alla bilar men är mest avsedd för bilar utan originalbox eller där man vill ersätta originalboxen av någon anledning. Den kan du justera själv men bäst resultat får du på rullande landsväg. Nyckelfärdigt pris för konvertering till Emerald K6 på din bil är 19.500:- inkl. moms.

[Roger] Hej, jag har en Golf GTI 16v -90. Jag har stoppat i ett par andra kammar och justerbart kamdrev (crane cams) vet inget om dem. Den behöver säkert justeras på rullande landsväg. Vad behöver jag göra innan en sådan justering? Har funderingar på att ta bort katalysatorn och montera ett power+ filter.

[Svalle]
Om du plockar bort katten så kan du ju inte köra och besiktiga sen…
Ett sportfilter är aldrig fel.
Innan du kör till rullande landsväg så skall du se till följande:

  • Tanka
  • Byt olja och filter
  • Byt luftfilter
  • Byt tändstift
  • Kolla luften i hjulen. (Fyll gärna i några hekto mer för däcket vilar på två rullar)
  • Kolla så bilen ej läcker (Olja eller vatten)

Nu kommer det roliga: Man kan inte bara justera en datorstyrd motor. Allt är fast i motorstyrboxen.
Medicinen heter unichip. Den säljer vi gärna till dig.

[Tornblad] Jeg har har en Nissan Primera 98 (2.0L). Har dere noen erfaringer med denne biltypen , når det gjelder bruk av UNICHIP. Hva kan man evnt. forvente av UNICHIP i forhaald til en chip ???

[Svalle]
Skillnaden på att trimma in en motor med Unichip eller att sätta i ett trimchip är just det. Ett trimchip är ett chip med ett program som är vässat på en bil och sedan förväntas passa i många liknande (precis som på bilfabriken). Unichip justeras exclusivt på din bil.
Din bil blir körd på en rullande landsväg (rullefelt) och där justeras bränsle och tändning in för maximal effekt vi fullgas, och optimal förbränning = minimal bränsleförbrukning vid lätt gaspådrag.
Om trimchipet varit justerat efter din bil så hade skillnaden varit noll. På en bil med turbo fungerar trimchip bättre eftersom man får mer effekt av att höja laddtrycket. På en bil utan turbo måste tändning och bränsle ”mappas” perfekt på varje bil för att få någon vinst. (Det finns en del undantag på bilar med samma motor men olika effektalternativ från fabrik.)
Nissan Primera 2.0 är inga problem med Unichip. Där är mycket att hämta på den modellen. Det är väl en 16V du har?

[David] Tjena! Är ute efter att mappa min Volvo s60 så har letat lite på internet och fått fram att ni är duktiga i södra Sverige. Kan ni mappa en Volvo s60 2.5t från 2004? Om, isf ungefär hur mycket kostar det?
[Svalle]
Med en mappning justerar man in varje bil individuellt efter just den bilens förutsättningar och får oftast ut ett bättre resultat än en chipning. Chipning är oftast tillräckligt för en normalbil medan mappning krävs om man bytt turbo, kammar etc. som avsevärt ökar motorns genomflöde.
Båda metoderna kräver att man testar på en dyno (rullande landsväg, eller navdyno) för att kunna garantera ett fullgott resultat.
Vi kan chippa upp din S60 till cirka 240 hästar och 385 Nm för 4900:- inkl moms och mappa den med Unichip för knappt det dubbla. Om du inte trimmat motorn och bytt turbo etc. så blir resultatet ungefär detsamma.
[Fredrik] Skulle vilja veta ungefär hur mycke mer effekt man får i en BMW 325i Cupe E36 1994. Förmodligen har jag ett trimmavgassystem men är osäker.
[Svalle]
Tyska bilfabriker håller oftast vad de lovar vad gäller antal hästkrafter i motorn. Om man byter någon del (t.ex. till större avgassystem) så behöver motorn justeras igen för att avge optimalt antal hästar efter de nya förutsättningarna. Troligen får du en höjning på 10-15%. Det är svårt att säga på förhand. Du får i vilket fall MYCKET bättre bottendrag. Jag snackar om 20%.
[Tobias] How much does a Unichip cost in EURO? Shipping costs to Germany? Is it possible to fit it on a Subaru Impreza?
[Svalle]
The Unichip fitts well on a Subaru. You can get anything from 250 Hp and up depending on your hardware. For example with a new exhaust system from downpipe to tailpipe a better intercooler and a free flowing air filter you will get close to 300 Hp.
The problem is that the the Unichip are adjusted on each and every car. It is NOT an ”over the counter” product. So you would have to come to Helsingborg for me to fit it on your Impreza.
You can also look at www.dastek.co.za for the nearest Unichip dealer for you.
I charge between 930 and 1170 EUR for a Unichip installation on your model. depending on the year model and the power output.
[Peter] Jag undrar om ni har nåt trimchip till Volvo V40 UTAN TURBO? motorn heter B4204s

[Svalle]
Vi optimerar även den motorn med Unichip. Unichip är inget färdigt chip utan en exklusiv lösning för just din bil. dvs vi (eller någon av våra återförsäljare) tar in din bil på rullande landsväg och justerar in tändning och bränsle på alla olika gasläge och varvtal till just det som motorn själv vill ha för att gå bäst. Detta är det enda sättet att kunna plocka ut den lilla extra effekt som finns att få från en modern sugmotor. Resultatet på den motorn (precis som många andra nyare motorer utan överladdning) är 8-10% bättre effekt och 10-15% bättre vridmoment.

[Viktor] Jag har en Nissan Sunny 1.6 slx -89. Vad kan jag göra för att få ut mer hk i bilen?

[Svalle]
Det beror lite på. Jag är dålig på modellbeteckningar. Jag vet att det fanns två modeller det året. En med förgasare och en med insprutning.
Med Unichip får du 8-12% bättre toppeffekt och 10-15% bättre bottenvrid på insprutaren. På förgasarmodellen är siffrorna två procent lägre. Och ja. Det är rätt. Vi kan ”Chipstrimma förgasarmotorer också”. Pris hos mig i Åstorp, Skåne: 8.500 inkl moms lite drygt för förgasarmodellen och ett par tusenlappar mindre för insprutaren.
I övrigt så kan du ju alltid byta kamaxel för 15.000 och/eller höja kompet för lika mycket. Din plånbok sätter gränsen. Räkna 1500:- / hästkraft du vill höja.
Med turbo, och lustgas skall det väl gå att få ut 500 pållar eller så. Men då kan du köpa en Ferrari istället för pengarna.

[Christer] Jag undrar vad skillnad är mellan superchips och unichips?
[Svalle]
Skilnaden mellan Superchip och Unichip är den att ett Superchip är optimerat på en bil av din modell och säljs sedan till alla andra av den motormodellen.
Ett Unichip Optimeras individuellt på varje enskild motor för bästa prestanda.
[Masse] har en saab 9000 2.0i 16v 1993. Finns det ett unichip som passar min bil?
[Svalle]
Din bil har ett gammalt välkänt system som heter LH-Jetronic. Det är ett analogt system. Alltså utan ”chip”. Då kan man inte ”chipstrimmarna” den.
Vi har däremot inga problem med Unichip eftersom detta är en helt separat box som vi monterar och sedan ”mappar” in på rullande landsväg.
[Sven] Jag har en Mazda 323F 1.8 DOCH -91 och vill ha den lite piggare. Vad går att göra och vad kostar det?

[Svalle]
Vad är LITE piggare?
Du skall ha 131 Hp i motorn enligt Mazda. Din motor finns ju också i en Turbomodell med 185 Hp. Du kanske skall bygga om…
Annars finns det lite smått och gott som går att göra däremellan. Filter, Avgassystem, byte av Kammar, etc.
Det som ger mest resultat för pengarna är nog vårt Unichip. Om du gör någon annan fysisk ändring på bilen så är det inte säkert att du får någon effekthöjning om du inte kan justera motorstyrningen. Det gör Unichip.

Vi lovar ingenting om antal hästar eller procentuell effektökning. Men vi lovar att din bil går så bra som den har förutsättningar för. Vi lovar också att du är nöjd med din produkt. Annars plockar vi av den igen.

[Jonas] Undrar bara om ni har chip till peugeot 205 gti ( 1,6) 87:a
[Svalle]
No problemo. Klart vi kan ta din Peugot.
Unichip är inget chip i vanlig bemärkelse. Det är en box som sätts in mellan motor och orginalbox och sedan justeras på rullande landsväg till maximal prestanda.

TS Motorsport

Frågor & Svar

INSPRUTNING & TÄNDNING:

Angivna priser kan ha ändrats.

[Christian] Jeg har en Lotus Elise med et kompressorkit monteret. Motorstyringen er bibeholdt med den originale styring hvortil der er tilføjet en Racelogic unit som "remapper" enkelte dele. Jeg vil gerne have dette udskiftet med en Emerald styreboks! Jeg ved at TurboTechnics som har lavet konverteringen anvendeer Emerald til nye typer af kompressorkittet så det skulle være muligt at få nogle maps herfra. Et af de problemer jeg har lige nu er at jeg ikke overholde CO2 kravet... den måler lige nu 2.5 hvor grænsen er 0,5%. Dette skal jeg have rettet hurtigst muligt!. Kan i hjælpe med at lave en sådan mapning i løbet af kort tid?
[Svalle]
Dessvärre kan vi inte hjälpa dig snabbt nog. Vi är fullbokade på rullarna Augusti månad ut. Men sen är det inga problem. Naturligtvis kan du få en box som passar direkt i orginalkontakten och programvara så att du kommer igång och kan köra innan dess. Men en sådan bil med överladdning behöver en bra justering för att gå fint (og ikke i stykker).
[Stefan] Är ägare till en Citroen DS 21 från 70-talet och jag har tre frågor till er: 1: Original motorn ger enl. tillverkaren 106 hk (8,75-1 i kompression) men jag skulle vilja ha mer pulver/vrid. Bilen har jag renov. under 10 år och den besiktigades för "första" gången i maj-00. Har nu kört 4100 mil med den. (Bruksbil med andra ord) Motorn är nästan "helrenov": Nyslipad vev, nya vev & ramlager, cyl.lopp honade, nya kannringar. Toppen (alu.): Nyfrästa säten, nya styrningar och ventiler. Motorn går "mycket tyst och fint" enl. Cit. experter...... MEN jag vill ha mer kraft. Den har original förgasare (2-ports Weber) som är OK i funktionen. Vad kan er rullande landsväg ge mig i form av effekt och ev. bränsle besparing? (drar 1,15 i stan och under litern på landsväg ) Jag har Lumenition's brytarlösa system, Optronic tror jag det heter. 2: Jag har införskaffat en DS 21IE motor (beg) som enl. tillv. skall ge 125 hk (9-1 i komp). Den har Bosch första el.bränsleinspr.system D-jetronic. Jag har tänkt renovera och balanser denna motor, ev. lätta vissa detaljer såsom svänghjul ( tuuuungt!!!) Vad ger det för effekt? 3: Kan man koppla in Unichip på denna "stenålders" insprutning ( D-jetronic) och vad skulle det i så fall ge för effekt ihop med ovanstående "blueprintning" ihop med er rullande landsväg. Det var nog fler än 3 frågor.

[Svalle]
1: Vi kan nog sänka bränsleförbrukningen någon deciliter och få ett tiotal hästar till genom en förgasarbestyckning och tändningsjustering på rullande landsväg. Normalt sett tar detta runt två timmar, max tre.
2: Att lätta svänghjulet gör inte mycket på toppeffekten som sådan. Responsen ökar däremot bra på bekostnad av bekvämlighet. Balansering av remskiva/vevaxel/svänghjul/tryckplatta och viktjustering av vevstakar och kolvar kan ge 10-15 hästar på din motor.
3: Ja vi kan justera D-jetronic med Unichip. Jag gjorde en för ett par år sedan som blev MYCKET bra. Då får du även mappad tändning vilket ger sten största vinsten.

[Anders] Jag håller på att optima min förgasare på hojen. Har en 4-tråds lambdasond. Utspänningen ligger på 0,85-0,90 Volt där den går som bäst. Uppmätt med multimeter och c:a 50 kohms parallellmotstånd. Vet ni sambandet mellan Lambdavärde och utsignal? Ska det vara något parallellmotstånd? Pratade med en kille på Bosch. Den typ av sond jag har har en brant kurva kring lambda 1 där den pendlar mellan 0,2-0,8 volt. Den motor jag har måste ha en fetare blandning än lambda 1. Således får jag mycket små spänningsvariationer.
[Svalle]
Har du verkligen förgasare och lambdasond?
Alla motorer jag sett med lamdasond har insprutning. Lambdasonden styr ju bränslet…
Nåja. En höge spänning ger högre lambdavärde så ett mindre parallellmotstånd som drar ner signalen mer borde ge det resultat du är ute efter. Prova att ersätta motståndet med en potentiometer på 50kOhm som du vrider ner i steg och provar. När du hittat rätt så mät och koppla in ett motstånd med det värdet.
Du har rätt i att max effekt ligger något under lambda-1 men minsta bränsleförbrukning ligger något över…
[Niklas] Jag har byggt en ny folkrace bil nu här i vinter. Det är en saab 99 med insprutning men jag får inte pumparna att hålla. Jag har provat Renault och Saab pumpar men det verkar som att dom nyper. Jag har provat att köra dom bakländes. Då släpper dom. Men varför stannar dom? Jag har bara kört en tävling i år och då låg jag tvåa i A-finalen och gissa vad som hände. Har ni någon förklaring eller förslag på annan pump.
[Svalle]
Det är inget fel på din pump. Troligen har du byggt en egen tank som du har satt pumpen i. Om pumpen får luft så kärvar den.
Använd originaltank så har den alltid bensin att suga. Om du bara tankar förståss…J Det kan också vara så att returen är igensatt (jag har sett folkrejsbilar där man gjort detta med flit). Då har du så högt bränsletryck att pumpen inte orkar med.
[Lejf] I'm fitting your injection system on a Ford Cosworth Turbo engine and there is some parts of the original system that isn´t the same on yours: There is a magnetic valve seated at one side of the cooler, witch is connected with tubes to the Wastegate, the pressure side of the turbo and the intake manifold. What is this for, and can (or should) it be connected somehow with your system? Furthermore there is an idle adjustment engine (Idle controll) on the car. Why can´t the M3D box controll that?
[Karl]
Ah yes, I think Ford call this an Amal valve. Basically it is a boost control valve and allows the ECU to regulate to turbo boost pressure, usually to reduce the boost around peak torque so the wastegate can be set to give enough boost at higher rpm’s. The M3DK and newer ecu’s can have a boost map and controll this valve (even in closed loop with K3 or newer), or you can just connect the intake manifold pipe direct to the wastegate and adjust the wastegate to give the desired boost.
Concerning the Idle controll, you can choose to controll it with the Emerald ecu or remove it and set the idle with the throttle.
[Lars] Jag har en fråga angående bränsleinsprut. Säljer ni programerbart bränsleinsprut med fördelar lös tändning? Och spjällhus,kabelhärvor,Givare,Manualer ja allt som behövs för att montera ett komplett insprut? Jag har en volvo 240 turbo som jag har bygt med dubbla Dellorto tryckförgasare. Men nu vill jag bygga om till ett bra programerbart insprut.
[Svalle]
Nej vi säljer inte insprutningsmunstycke, slangar etc.
Jenvey Spjällhus som har samma mått som en Weber DCOE förgasare kan vi ordna .
Vi har specialicerat oss på elektronisk motorstyrning, så elektroniken kan vi fixa till dig.
Om du kör rallycross eller liknande så rekommenderar vi INTE att konvertera till fördelarlöst. Det behövs då en triggerskiva på remskivan samt givare som sitter utsatta för stenar.
Såvida du inte använder B230 eller motsvarande som har 60-2 triggermönster i svänghjulet och uttag för givare i blocket. Då går det finfint.
[Jonas] Du mappade min bil i början av maj (BMW E36 Cup Standard). Mycket nöjd!Bilen går riktigt bra och jag har åkt personbästatider! Går i tankar om att börja åka E85 främst av miljöskäl. Har dock vid efterforskningar noterat att det också kan ge en effektvinst på ca 5% på en sugmotor. Vad har du för erfarenhet vad gäller E85 och sugmotorer?
[Svalle]
Min gamla VW VR6 med 9.2:1 i komp sänkte effekten med 2% på E85. Ford Duratec med 12:1 i komp höjes med 4,5%. Motorer med 11,5:1 har jag sett öka med 4%.
Så ju högre komp du har ju mer ökning. Och under 10,5:1 är inte mödan lönt. Sedan behöver tändning och bränsle mappas om för att få ut vinsten (miljö och effekt).
Har du standard-spridare behöver de troligen bytas till större.
Jag rekommenderar vidare att du kör med smörjtillsats för alkoholbränsle (t.ex Redline) och sköljer genom bränslesystemet med bensin efter avslutad säsong.
[Tobbe] Hej! Har ni möjlighet att sätta i haltechs bränsle och tändningssystem i min Golf Mk1 turbo, jag tänke köpa ett sånt och låta nått proffsföretag göra monteringen, hur mycket skulle det gå på och montera ett sånt i min bil? Jag har volvo 240 turbons K-jet system nu! Mycket tacksam om ni svarar!

[Svalle]
Det hela beror på hur mycket du vill att vi skall göra.
Du behöver t.ex. byta spridare till elektriska. Vill du att vi skall göra om insuget att passa de nya spridarna? Eller köper du ett annat grenrör på skroten? Det behövs en annan brfänsletrycksregulator. Hur skall du styra tändningen? Vilken Halltech-box skall du ha? (Varför inte ta vårt Emerald?) Skall du styra laddtrycket också från ECUn? Hur mycket effekt skall du ha? Etc, etc.
Priset kan alltså variera mellan 5 och 20 tusen beroende på mängden arbete du vill att vi skall utföra.
Det är nog bäst om du ringer hit och diskuterar.

[Ørjan] Eg lurer på ka eit Emerald system koster komplet til ein 4syl turbo. Om de e bere til og kompletera med dyser og pumpe? Lurer på den med fårdelerløs tening og e de vansklikt og programera Emerald vist eg ikkje har vert borti programering av datastyrte insprut.
[Svalle]
Du har helt rätt. I EMERALD-systemet ingår gasspjällspotentiometer, vatten-tempgivare, kablar och kontakter.
Luft-temp.givare kan du komplettera med om det behövs. Spjällhus, bränslepump och insprutningsventiler (dyser) samt ett par relä får du skaffa själv. Likaså tändspole och givare till det fördelarlösa systemet.
Om du inte har väldigt starka skäl att köra fördelarlöst så avråder jag dock från detta alternativ. Det är ganska svårt att få det att fungera från början med en hel del mekaniskt arbete om inte motorn har haft fördelarlöst system från början. Då går det bra.
Oavsett vilket så vill vi veta när du beställer vilken typ av givare du använder (Hall-effekt, induktiv etc.) och på fördelarlöst vilken typ av tandhjul du använder (60-2, 36-1, 36-2, dubbelgivare etc.) så att du kan få rätt box.
Att justera är inte helt lätt men de flesta rullande landsvägsoperatörerna har vana på att justera mappade tänd- och insprutningssystem. Men räkna med en lika hög räkning för justeringen. Tala om vid beställning vad du har för bil och motor samt bränsletryck och storlek på dysorna så kan du få boxen förprogrammerad med mappar som är i närheten av rätt. Då går det fortare att justera sedan. Om du sedan själv justerar in så att motorn går rent och fint innan du kör till bromsbänken så minskar du också tiden för justering där. Det följer med en detaljerad manual på systemet så du skall nog klara det.
Tänk på att montera en justerbar bränsleregulator som sänker trycket vid undertryck och höjer det vid laddtryck på turbon.
[Andreas] Jag hörde att ett nytt sprut från emerald var under utprovning, ett "closed loop" sprut tror jag det var. Håller dom kanske också på med ett som har sekventiel insprutning.
[Svalle]
Vi utvecklar ständigt systemen. Nuvarande system har fullt adaptiv lambdareglering (fungerar bäst med bredbandslambda). Om man har en tillräckligt nära mapp att utgå från kan man t.o.m kalla det självlärande.
Vad gäller sekventiell insprutning så finns till 4, 5 och 6-cylindriga motorer. Sekvensiell insprutning gör störst nytta under 2000 varv. Så kör du rejs med en 4-cylindrig motorer behöver ej sekventiellt system eftersom de som regel arbetar vid högre varvtal där sekvensiella och parallella system fungerar lika bra. På 8, 10 och 12-cylindriga motorer kör man semi-sekvensiellt med 2 spridare per utgång.
[Ted] Hur mycket bränsle brukar besparingen bli med Emerald systemet ? I mitt fall L/R Discovery 1995 V8 i, automat.
[Svalle]
Emerald är en tom styrdator.
Bränsleförbrukningen blir olika beroende på hur bra den programmeras, ”mappas”.
Är din bil inte tävlingstrimmad så har du ingen användning av ett sånt system. Det krävs månader och goda kunskaper för att programmera på en bruksbil. Alternativt en professionell trimfirma med rullande landsväg och några dagar. D.v.s. slutpriset blir 17-30 000:-
Du kan däremot lämna din Discovery för en Unichip-optimering. till en kostnad av 6.000-7.000.
Bränsleförbrukningen på din bil bör vid blandad körning inte överstiga 11-12 L / 100 km.

TS Motorsport

Frågor & Svar

ELSYSTEM:

Angivna priser kan ha ändrats.

[Micke] Håller på att bygga en trackday bil, det är en mini -68 med en Suzuki swift gti motor i. Snart är det dags för elen och jag ville bara kolla vad era custom installationer brukar landa på? förstår att det kan vara svårt att sätta ett pris men mellan tummen o pekfingret? Bilen kommer ju inte att ha någon lull lull som stereo, AC osv.
[Svalle]
Nästan bäst om du ringer och snackar.
Frågorna är många:
Är det en hel bil eller finns kabelhärva i karossen (belysning etc.) eller på motorn?
Skall det byggas motorhärva eller är motorn komplett med el?
Är det en nyare insprutningsmotor? Har den i så fall fungerande el eller skall det till motorstyrning också?
Skall bilen passa i något speciellt tävlingsreglemente?
Skall den besiktigas och köra på gata?
Priset beror också på om du själv gör all mekanisk installation (av lampor, strömbrytare etc.) eller ej. Och även på om alla komponenter finns eller hur mycket vi skall fixa.
Så svaret blir allt mellan 5.000 och 20.000:- eller t.o.m dyrare om det skall innefatta motorstyrning och mappning eller dataloggning etc.
Jag bifogar en ritning som exempel. Kika på den, fundera och återkom så skall vi nog kunna få fram ett mer exakt pris.

TS Motorsport

Frågor & Svar

DIVERSE:

Angivna priser kan ha ändrats.

[Daniel] Hej jag har en Volvo 940gl 91 med 130hk motorn B230FB och har tagit kontakt med raka rör om effekt boostern men jag vet inte hur mycket det gör eller om det finns någon mening med det. eller hur jag ska sätta dit den om jag ska ha den sist eller ersätta katen eller sätta den efter katten och bara ha sista dämparen? vill du ge mig lite tips o fakta vore jag jätte glad kan den värkligen va så bra ?? Vill att bilen ska gå bättre få ett fylligare ljud men ej kosta överdrivet mycke det är inte få krav men du kan kanske få mig att bestämma mig du har ju trots alt prövat dom föresten vilken ska jag ha om jag ska ha nån vilket tum???

[Svalle]
Som jag förstår det så har du motorn i orginalskick.
Är det bara ljudet du är ute efter så plocka bort ljuddämparna då…
Nåja. Jag hade nog mekat på ett 2 1/2 tums fullflödessystem med racekat och sedan som grädde på moset monterat boostern i stället för sista dämparn. Jag hade alltså beställt systemet så, så att jag slapp betala för två bakre dämpare.
OBS! Det är viktigt att du byter till racekat. Jag vet det är dyrt men orginalkatten bromsar för mycket. Har du begränsad ekonomi så kan du ju ta allt förrutom katten i en första vända. Och sedan katten när mer slantar flutit in. Boostern kan inte arbeta lika effektivt mot en standardkat. Helst skall du inte ha nå’n kat alls. Då får du mest kräm.

[Anders] Hi. Im a college student in Norway. For some time im been wondering about putting a unichip into my BMW Alpina B9 82 mod, Iv got the chip but I need som wireing details, I have a guy to map it here, but thought I would do the wireing job myself as Im studying electronics. The car uses a motronic 1 system. Also if you could send me some more info about what gear you ned to map a Unichip, prices etc etc as Im thinking about starting a tuning firm after I graduate.

[Svalle]
Om du kikar här så finner du alla Unichip-verkstäder. Det är bara de som kan mappa Unichip. D.v.s. alla Unichip-verkstäder skall ha en rullande landsväg/dynamometer. Toligtvis är din kontakt en av dessa. Det är copyright på kopplingsschemana.
Du är välkommen att ta kontakt med oss när du startar upp som trimmare. Du har helt rätt utbildning i grunden. Om jag själv skall anställa en ny förmåga så skulle jag ta en styr-o-reglerler-tekniker. Det krävs goda kunskaper i elektronik för att hantera dagens, och framtidens, bilar.
Det är väldigt individuellt vilken växel som en trimmare väljer för justering. En lägre växel borgar för lång livslängd på dynamometern men då är det svårare att hålla fast bilen på rullarna. Själv kör jag oftast i trean och fyran. Effektmätning sker oftast på näst högsta växeln. Jag förstod inte riktigt vad det är du vill ha pris på.

[Erik] Det är så att jag är ägare till en Jetta 1.8 -90. I slangen till vevhusventilationen så blir det vatten och olja ibland. Det det verkar som det bildas kondens i motorn. Hur kan man få bort det ? Något som är fel eller ? För det kommer ju in kondensvatten i luftburken. Jag har en VW 1.8 L RP Motor med 2.5 tums system o extaktorör och nu håller jag på att bygga ett insugningsrör till min Weber DGAV 32/36. Problemet är vilket sorts luft filter skall jag använda ? sportfilter ? luftrenare från annan bil ?
[Svalle]
Det är naturligt att det skapas fukt i vevhuset. All luft innehåller fukt. Fukt som vid uppvärmning och kylning fälls ut i vattendroppar (och blir regn) Eftersom en motor inte är hermetiskt tillsluten så sker detta här också. Kolla bak på ditt kylskåp skall du se hur mycket vatten där kommer 😉
Då kan man ju bara korka igen vevhusventilationen, tycker den smarte. Men nej. Kolvringarna läcker så det kommer hela tiden att fyllas på. Vill man minska mängden kondensvatten skall man höja temperaturen på motorn. Då ångar det ut i stället.
Det finns fina KM-filter till din förgasare men jag vet inte vem som säljer dem längre. MISAB gjorde det förr.
[Anders] Ja det er Per Guldbransen ved Auto Consult som skal mappe den for meg. Ja trimming og elektronikk er mine 2 store interesser så jeg vil prøve å kombinerer de to i framtiden. Takk for informasjonen anngående UniChipet, gleder meg til å få prøvd det i min bil nærmere sommaren. Jeg kommer nok til å ta kontakt med dere da jeg er ferdig på skolen å skal starte med trimming. foresten jeg lurte på prisen for utstyret man må ha for å mappe et uni chip, dvs Rullande landeveg og dynometer

[Svalle]
Per är duktig. Inte nog med att han varit europamästare i rally, han kan skruva motorer och justera in dem också.
För att ställa in (”Mappa”) en motorstyrning så behövs en motordynamometer (motorbromsbänk / engine dyno) om man har motorn lös, eller en chassiedynamometer (rullande landsväg / rullende landevei / rullefelt / rolling road / chassies dyno / bromsbänk) om motorn sitter i en bil (eller motorcykel). Det finns specialversioner till gocart och snöscooter också.
Det finns två huvudtyper av rullande landsvägar: De som bara klarar en accelleration och de som kan belasta också. Den första kategorin är bara användbar för effektmätning. Den senare kan även användas till att justera ”live”, vilket är vad man gör på moderna bilar.
Priserna ligger mellan 25 000 och 100 000 EUR för en rullande landsväg som bromsar. Man får vad man betalar för. En billig bromsbänk kan inte lika mycket som en ny. Vi köpte själv en beg för 7 000 EUR när vi först började trimma bilar. Vi uppdaterade den med ny elektronik och nya slitdelar för 8 000 EUR och lite annan lös utrustning för 3 000 EUR. Sedan bytte vi till marknadens bästa. Dels för att ta fler hästar men även för att kunna ta 4WD. Trots att vi valt bort allt lull-lull så kostade det över 100 000 EUR när vi väl fått den på plats. Vår gamla bänk gick i och för sig att sälja för 15 000 EUR.
Dessutom behövs en bra lambdamätare för att justera motorer. De dyraste bänkarna inkluderar detta men oftast får du lägga upp 500 – 2500 EUR för den.
För att mappa turbobilar behövs även en precisions avgastempmätare 3-400 EUR och laddtrycksmätare 2-600 EUR (ingår i de dyrare bänkarna).
För att arbeta med Unichip behöver du ett startkit med manualer, kopplingsscheman, program, verktyg, justerdosa etc. och skriva på ett återförsäljarkontrakt med oss.
Hoppas du blivit klokare.

[Marcus] Jag har en Mazda 323F 1,8i 16v från 1991. Jag har funderat på att skaffa ett JR Direct Air Kit. Läste på er sida att bilen behövs ställas in efteråt. Det låter bra. Dessutom har jag funderat på om det går att montera en turbo och hur mycket extra "kräm" det ger. Vet ni något bra ställe som kan montera en turbo, och var köper man en? Vad förselår ni efter köpet av sportluftfilter?
[Svalle]
GIK är bra på att räkna ut turbo. Fråga dom. Gå till en verkstad som du litar på för montering. Problemet är om det inte finns ett färdigt kit med ALLA delar till din bil. Då kan det lätt bli krångligt och kosta pengar. Räkna med en sluträkning på 40-50.000 kronor. Efter det så behöver du verkligen Unichip. Då styr vi både laddtryck och extraspridare (eller om du byter till större orginalspridare). Pris för Unichip o mappning efter turbokonvertering c:a 12.000 kronor.
[Per] Jag ska åka sugtrimmat på gatan med en Saab 900 och vill ha ut max effekt "Toppeffekt". Jag har ett haltec F7 liggande redan och jag har tillverkat ett eget insug med slid har också kammaxlar med 320 duration. Det jag undrar är vad en 2 liters (H) underdel skulle kosta. Jag undrar också om ni kan svara på eller har någon erfarenhet av hur mycket maxeffekt man möjligen kan få ur en Saab 16 ventilare i sugtrimmat utförande.
[Svalle]
Om vi börjar från slutet så kan bara en mycket duktig motortrimmare komma upp i 100 Hp per liter på en sugmotor. Det är enklare med fler ventiler så du är redan halvvägs där…
Haltec F7 styr bara bränsle. Du behöver styra tändning också. (Tänk på att byta eller svetsa till stum fördelare.)
Kammarna är OK.
Angående pris på underdel så beror det på vilken volym du vill ha, som beror på vilken effekt du siktar på, så jag hänvisar till Axelsson Engineering.
[Moshik in Israel] Found your website, while looking for chip tuning. I drive a 2.0L motor VW-Bora (2001) and I would like to know what is available to increase the BHP and torque of the motor. I am interested in a significant boost, and not necessarily "street legal" tuning. Can you e-mail informative material in English, over your Unichip & Emerald products ?
[Svalle]
Unfortunally these new engines are not that easy to modify. It has both adjustable cam timing and adjustable intake runner length. I have done one with Unichip with a 4% gain in power. But the original ECU is a problem in going higher. You can read more about Unichip at unichip.com in english. To get a ”significant” gain in power you can try a nitrous kit, witch would be the cheapest. The next step is a turbo conversion or a total rebuild. Both will need a new ECU. Emerald is a good choise. Visit them on emeraldm3d.com for more info in english.
[Mattias] Jag undrar vad man ska ha för dumpventil till en motor med luftmängdmätare. Den måste väl leda tillbaka luften på något vis. Låter det då lika mycket som om man släpper luften rakt ut? I Bilsport i somras hade ju ni en golf 1,8t med dump. Vad var det för typ?
[Svalle]
Dumpventilens funktion är att släppa ut laddtrycket när man släpper gasen. Primärt är detta för att turbon inte skall stanna p.g.a mottrycket som uppstår när den pumpar mot ett stängt gasspjäll. Turbon skall alltså fortfarande ha snurr när du växlat och ger gas igen. En dumpventil till atmosfär (Rakt ut) lurar ibland motorstyrningen på en bil med VAF eller MAF (luftmängd- eller luftmassemätare) så att motorn får mer bensin. Miljövännerna (och bilprovningen) kan reagera och den extra soppan kan släcka turbon så att växlingen faktiskt tar längre tid… men det låter ju häftigare.
På vår bil har vi en återcirkulerande.
Sekundärt skyddar dumpventilen slangar och skarvar från att spricka isär. På en bil med 1 Bar laddtryck kan mottrycket när man släpper gasen bli upp till 2,5 Bar. Det håller t.ex. inte en IC med plastgavlar för. Men detta arbete gör alla typer av dumpventiler lika bra.
[Alex] Hej jag funderar på att sätta lustgas i min bil men jag undrar om jag kan/behöver göra något mera med motorn min bil é en mazda 626 coupé 2.0 -89 16v .. Kan ni ge mig några förslag på vad jag bör göra eller rättare sagt på vad ni kan göra för mig...
[Svalle]
Det finns ingen färdig sats vad jag vet till din bil men kolla runt hos NOS så hittar du mycket godis. Tändningen skall typiskt sänkas 3-5 grader med lustgasen aktiverad. Tändningssänkningen (och en hel motoroptimering) fixar vi med Unichip.
[Jebi] Hej jag har en ford mustang gt 96 och skulle vilja trimma den på något sätt. Priset kan inte överstigga 35-40 tusen och undrar vad man kan få för de pengarna och vilken effekt det skulle bli tack i förhand.
[Svalle]
För 35-40 tusen får du rätt mycket. Du skriver inte vad du skall använda bilen till, eller vilken motor du har i, men jag antar att du kör gata.
På en 96-a sitter det ju elektronisk styrning av insprut och tändning. Detta är bra eftersom det går att justera bättre än förgasare.
Med vår nya unichip box monterad och justerad på rullande landsväg (eller i motorbromsbänk) får du ut varje hästkraft som finns samtidigt som man får körbarhet och bränsleekonomi på halvgas. Rent mekanisk så kan jag tänka mig att byta kam, kolvar och filter. Det finns också bra kompressorkit till den motorn. Se’n är det ju kul med lustgas…
[Göran] Hej Tommy. Nu har jag tittat på er sida. Den är bra för det är överskådligt. Det är ett helvete med alla som tror att deras sidor blir bättre bara för att där finns en massa som rör sig och med en massa annat skit. Men Jag fick ej fram några bilder från rallycrossen.
[Svalle]
Tack för rosorna. Smicker går alltid hem. Vi försöker att hålla våra sidor enkla och lättöverskådliga. Vår tid räcker tyvärr inte till för hålla den helt perfekt, så vi hoppas att alla har överseende med att allt inte funkar alltid….
[Billy] Hejsan jag är intresserad av motortrimning men är inte så kunnig inom det området så därför skulle jag vilja ställa en fråga till er: Vad är Hästkrafter och vad är Vridmoment? Vad är det för skillnad mellan Hästkrafter och Vridmoment?
[Svalle]
Jag skall försöka att svara på dina frågor:
EFFEKT mäts i kiloWatt (eller hästkrafter) och är vad som behövs för att flytta bilen. Ju högre effekt, ju lättare kan motorn flytta på bilen.

KRAFT eller vridmoment mäts i kN (kiloNewton) eller lbf (footpound) och är vad som sätter bilen i rörelse. Ju högre vridmoment, ju lättare kan bilen accelerera.

Hög effekt räcker inte för att få en snabb bil. Ej heller räcker det med ett högt vridmoment.
En motorcykel kan ha hög effekt men lågt vridmoment. Detta gör ej så mycket eftersom det ej är så mycket massa (vikt) som skall flyttas.
En traktor å andra sidan har kanske inte så hög effekt men däremot ett högt vridmoment för att komma igång med flera tons last.
Hoppas detta klarar ut begreppen för dig.

Egentligen är det ingen skillnad alls. Vridmoment gånger varvtal ( gånger en omräkningskoefficient) blir effekt. Så det är bara två sätt att uttrycka samma sak. MEN: Ovanstående resonemang bygger på att de flesta motorer har en vridmoment-topp som ligger betydligt lägre (ofta 2/3 av maxvarv) än effekttoppen som oftast ligger nära varvstoppet.

[Daniel] Okej men vad för märke ska jag ha på resterande avgassystem om jag monterar boostern sist?? Och sätter ett rör genom katten?? tror du värkligen att jag märker skilnad?? tror du inte det skadar motorn? blir det inte hög ljud nivå?
[Svalle]
Det är Raka Rör som skall sälja grejor till dig. Inte jag. Fråga dem.
Du får högre/tuffare ljud, skadar inte motorn och märker klart skillnaden.
Det är olagligt att sätta rör genom katten.
[Reine] Lamdasond fyrtrådars.En svart en grå och två vita.Händer det något om man råkar skifta dom två vita när man ersätter en trasig med en sk 4trådars multi lambdasond.
[Svalle]
De vita trådarna går till värmeelementet. Det finns ingen speciell plus och minus på det. Du kan alltså lugnt koppla.
[Bo] Hej. Jag undrar hur en wankelmotor fungerar. Om man räknar om den till en kolvmotor, hur många cylindrar blir det då? Och vilken volym?
[Svalle]
En wankelmotor har inga kolvar, utan istället en eller flera (vanligtvis 2) trekantiga skivor som snurrar runt asymetriskt.
Det blir alltså tre roterande förbränningsrum per skiva. Eftersom skivan roterar så suger varje rum in bränsle/luftblandning, tänder, förbränner och släpper ut avgaser.
En wankelmotor kan därför ses som en trecylindrig tvåtaktsmotor per skiva. Men det stämmer inte heller för det finns en utväxling mellan rotorn och veven. På ett vevaxelvarv kommer en sida av rotorn fram till stiften (det sitter 2 per skiva, lite som twinspark) och tänder.
Så räknat till tändtillfälle så är en 2-rotors wankelmotor att jämställa med en 4-cylindrig 4-taktsmotor. En 3-rotors är samma som en 6:a.

Att man har två stift per skiva är p.g.a det långsmala förbränningsrummet och för avgasreningens skull. De två tändstiften tänder några grader efter varandra. Att en Wankel-motor har mer effekt per volym beror på att allt går runt. Det är inga kolvar som skall upp och ned. Och framför allt så finns det inga ”onödiga” motortakter som en 4-taktare.

Man multiplicerar ofta volymen på en wankelmotor med mellan 1.5 och 2.0 för att det skall bli ”rättvist” mot kolvmotorer i tävlingsklasser. Så en normal 13B räknas samma som en 2-liters 16V eller 2.4 2-ventilare. Men detta beror också på trimgrad (portning).

[Kerstin] Hej jag undrar vad ni rekommenderar till mig som har en saab 900 -78 med en nyköpt trim trim turbo som ska ge 380 hk men som vill ha ännu mer.

[Svalle]
Har du verkligen 380 hästar nu? Och bilen håller?
Börja med att byta drivaxlar och växellåda. Sedan kan du ju ta en intercooler från Scania. Du behöver en förstärkningsplåt i botten på motorn samt nya vevstakar och kolvar. Blocket skall ha urfrästa spår för tryckringar. Du behöver en solid topp-packning. Nu kan du gå upp på 2 kilo laddtryck lite drygt.
Skall du bara ha hästar eller vill du vara snabbast? I så fall skall du ha en kullagrad turbo som svarar bättre på låga varv.
Byt motorstyrning. Vi säljer Emerald K6 för 11495 inkl moms. Monterat mappat och nyckelfärdigt 22.000:- på din bil. Med 100-120 hästar lustgas på toppen så skall du väl kunna få ut 6-700 pållar sisådär.

[Stefan] Jag undrar lite om stokning vad det e man gör och hur mycket det kostar att stroka en Saab 99 -80.

[Svalle]
Att stroka kommer av engelskans stroke som betyder slag (som i slaganfall, hjärnblödning). Det man gör är alltså att ändra kolvens slaglängd.
Detta kan åstadkommas genom att helt byta vevaxel. Men lika vanligt är nog att man excenterslipar vevaxelns ”vevstakstappar” och byter stakar till något med det nya mindre måttet. Eller att man svetsar på material på utsidan av ”tappen” och sedan excenterslipar till samma mått igen. Det gäller bara att se till att längden på staken + kompressionshöjden på kolven blir rätt så att kolven går upp till rätt höjd i cylindern.
Strokning höjer cylindervolymen (genom att kolven går längre ned) när det inte går att borra upp blocket mer. Med större cylindervolym så ökar kompressionsförhållandet så det gäller att se upp så att inte kompressionstrycket blir för högt. Då får man sätta något kortare stakar (eller lägre kolvar) för att kompensera.
Prata med Axelsson Engineering. De har ett par olika koncept framtagna för din motor.

[Patrik] Hej. Jag undrar om ni kan skicka brochyrer om data tändningen ni saluför och priser. Tack på förhand.
[Svalle]
Eftersom du nått oss med e-mail så förutsätter jag att du även har tillgång till internet. All information som vi har hittar du även på våra sidor. Skulle du sakna skrivare och vill ha en utskrift så ring oss så fixar det. Vill du ha ett nyckelfärdigt pris på en viss bil så ring gärna och diskutera ditt projekt med oss.
[Gerhard] Finns det någon kunskap om lustgas (NOS) tillsammans med Unichip?

[Tony]
What is there to say except that it works well and is really easier to set up than a regular NOS setup. There are basically three different Nitrious setups, a dry, wet and a direct port system.

1) The difference being that the wet system has 2 solenoids one for fuel and one for NOS and both are driven at the same time connected in parallel from the same unichip output. This system is commonly used on carbureted vehicles.

2) The dry system only has a NOS solenoid and rely on the ECU injectors to give it more fuel. In some cases the stock ECU are tricked to supply more fuel and some times the pressure in the NOS bottle is used to increase the fuel pressure to give it more fuel. This system is more common on fuel injected vehicles because of more compact runners with tighter turn in the intake system which is normally not designed for fuel flow as would be on a carbureted vehicle. (The flow characteristics on fuel is different to that on air)

3) The direct port system could be a dry or wet system with the one nozzle per cylinder.

I personally have only done wet systems using the unichip with great results. With the unichip you can do progressive control based on engine speed and not time as some systems. This allows you to inject NOS sooner than normal but with a controlled percentage to maintain good traction to the road. It could also be helpful to get a big turbo spinning. You don’t have to use the relays that comes with the regular NOS kit and I think one of the biggest conveniences – for me at least – is that you don’t need the micro-switch on the throttle body any more. The unichip will also turn the solenoids off before the standard rev limiter, this is a good selling point. Needles to say use the highest available octane fuel and you might want to go to a colder sparkplug and some times even reduce the plug gap. Hope this helps.

Angivna priser kan ha ändrats.